Cello

Kalle de Bie | Cello

Kalle bespeelt een prachtige Italiaanse cello uit 1870, gebouwd door Gaetano Chiocchi, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het is een bijzonder warm en kleurrijk instrument. Het poëtische karakter van het instrument spreekt Kalle bijzonder aan en hij is erg dankbaar om op dit instrument te kunnen spelen.

De vioolbouwer Gaetano Chiocchi stamde uit een voorname familie nabij Padua, waar hij in 1814 werd geboren. Chiocchi studeerde in eerste instantie filosofie en geneeskunde en leerde daarnaast ook goed viool en fagot spelen. 

In 1844 werd hij muziekdirecteur van het ballettheater van Padua. Hier kwam hij waarschijnlijk in aanraking met de toonaangevende vioolbouwer Giuseppe Ceruti, die hem voor de vioolbouw interesseerde. Desondanks was Gaetano Chiocchi, hoewel hij ook bij verschillende ateliers ideeën verzamelde, waarschijnlijk autodidact. Grote vioolbouwers uit het verleden als Stradivari en Maggini inspireerden hem en In 1858 begon hij met het signeren van zijn instrumenten. In totaal maakte hij zo’n vijftig uitstekende instrumenten.